TERVITUS ORBIIDILT: „Aitäh Tallinna laborile maitsva karbonaadi eest!“

Arlet Palmiste, 13. juuli 2021

„Kolm aastat klaaspurgis toatemperatuuril hoitud aedmaasikad taastusid peale kolmeminutilist vees leotamist täielikult, kusjuures nõrgumiseks tassile asetatuna täitis aroom kogu laboriruumi ja maitse oli selline, nagu oleks need just peenralt korjatud,“ meenutab ENSV liha- ja piimatööstuse ministeeriumi konstrueerimis- ja tehnoloogiabüroo kunagine teadusdirektor Arno Kannike, kuidas Eestis kosmonautidele unikaalsel sublimatsioonimeetodil valmistoite toodeti. Tema haldusalasse sublimatsiooni eksperimentaallaboratooriumi töö koordineerimine kuuluski.

Rääkides Eesti seostest kosmoselendudega, tulevad eelkõige meelde Põltsamaal toodetud kosmonautide tuubitoidud. Vähesed teavad, et kosmonautidele toidu tootjaid oli Eestis teisigi. Ehk olulisemgi osa nõukogude kosmoselendurite toidulaua katmisel oli eelmainitud laboril ja selle eest on kosmonaudid Eesti toiduteadlasi tänanud nii tollase ENSV juhtidega kohtudes kui ka televisioonis ja raadios esinedes.

Liha- ja piimatööstuse ministeeriumi konstrueerimis- ja tehnoloogiabüroo moodustati 1965. aastal ning selle uue asutusega liideti ka Tallinna külmhoone sublimatsioonilaboratoorium, mis arendas uusi teadusrakendusi. „Sublimatsioonilabor oli range režiimi objekt, sest tooteid valmistati Nõukogude Liidu kaitseministeeriumi eritellimusel, mis olid seejuures hästi rahastatud,“ meenutab Arno Kannike (78).

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?