TERVITUS ORBIIDILT: „Aitäh Tallinna laborile maitsva karbonaadi eest!“

Arlet Palmiste, 13. juuli 2021

„Kolm aastat klaaspurgis toatemperatuuril hoitud aedmaasikad taastusid peale kolmeminutilist vees leotamist täielikult, kusjuures nõrgumiseks tassile asetatuna täitis aroom kogu laboriruumi ja maitse oli selline, nagu oleks need just peenralt korjatud,“ meenutab ENSV liha- ja piimatööstuse ministeeriumi konstrueerimis- ja tehnoloogiabüroo kunagine teadusdirektor Arno Kannike, kuidas Eestis kosmonautidele unikaalsel sublimatsioonimeetodil valmistoite toodeti. Tema haldusalasse sublimatsiooni eksperimentaallaboratooriumi töö koordineerimine kuuluski.

Rääkides Eesti seostest kosmoselendudega, tulevad eelkõige meelde Põltsamaal toodetud kosmonautide tuubitoidud. Vähesed teavad, et kosmonautidele toidu tootjaid oli Eestis teisigi. Ehk olulisemgi osa nõukogude kosmoselendurite toidulaua katmisel oli eelmainitud laboril ja selle eest on kosmonaudid Eesti toiduteadlasi tänanud nii tollase ENSV juhtidega kohtudes kui ka televisioonis ja raadios esinedes.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?