MEES NAGU ORKESTER: Rahukiriku rajajat Anton Eilartit jagus nii ajalehte toimetama, sõjaväevaimulikuks kui ka loomakaitseseltsi juhtima

Leho Lõhmus, 12. veebruar 2021

Ehkki kirikuõpetaja amet oli Nõmme Rahukoguduse rajajale ja hingekarjasele Anton Eilartile põhitöö, jagus teda mujalegi. Juba üliõpilaspõlves, 1915. aastal oli ta valitud korporatsiooni Ugala abiesimeheks (subsenior), 1916. aasta kevadsemestril aga täitis esimehe (senior) kohustusi. 1930. aastal oli ta Nõmme loomakaitse seltsi asutajaid ja juhte. Kahel korral, 1934 ja 1939, valiti Eilart majaomanike rühma kandidaadina Nõmme linnavolikogu liikmeks. 1940. aasta veebruaris valiti ta ajalehe Eesti Kirik peatoimetajaks. Eilartita ei möödunud Nõmmel ühtegi suuremat üritust, olgu see siis näiteks juubel või mõne seltsi lipu õnnistamine. 

Iga aastal 2. veebruaril tähistame Nõmme Rahukirikus Tartu rahu aastapäeva. Kiriku „ristiisa“ Anton Eilarti sünnipäev on aga vaid päev pärast seda pidulikku sündmust. Eilart sündis 3. veebruaril 1892 Järvamaal Särevere vallas talupidaja perekonnas. Haridustee kulges tal Änari valla- ja Paide linnakoolist Aleksandri gümnaasiumisse Tallinnas, mille ta lõpetas 1910. aastal. Edasi tulid vaheaegadega õpingud Tartu ülikoolis – algul ajaloo-, keele- ja seejärel usuteaduskonnas, kuni ta 1920. aastal juba küpse isiksusena selle õppeasutuse lõpetas. Kirikuõpetaja prooviaasta möödus tal 1919/20. aasta talvel ja 1921. aasta suvel Laiusel, kus aastaid oli pastoriametit pidanud üks Eesti rahvakiriku rajajaid, hilisem Tartu ülikooli rektor ja peapiiskop Johan Kõpp.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?