DELIKATESSID PURGIST: keel hernestega, rassolnik neerudega, füüsalid…

Marko Kadanik, 21. jaanuar 2022

Hautatud keel hernestega, marineeritud seened, kodune aprikoosidžemm, füüsalid, kontsentreeritud puljong (tänapäeval tuntud fondi nimetuse all – toim), aedoad singiga, rassolnik neerudega, marineeritud patissonid ja rohelised tomatid, pruun kontsentreeritud põhikaste… 1960. aastate etikette sirvides võib vaid imestada, mille kõigega Tartu konservitehases juba tollal välja tuldi. Erinevalt paljudest teistest tippettevõtetest, millest tänapäeval võib kirjutada vaid rubriigis „Kadunud hiilgus“, tegutseb see Salvesti nime all praegugi – juba 75 aastat katkematult – ja vaatab lootusrikkalt tulevikku.

Tartu puu- ja aedviljatehas alustas tegevust 27. aprillil 1946. Tehase varad olid linna peal laiali. Perekond Laisalt natsionaliseeritud kalja-limonaaditööstus asus Jaama tänav 10, teisel korrusel oli seal 1930. aastatel ka ohvitseride kasiino. Perekond Kippastolt võõrandati poolvalmis limonaaditehase hoone (praeguse aadressiga Põllu 2). Kolm aiandit olid Herne ja Mäe tänaval ning Riia maanteel. Puhjas oli villatööstus. Lisaks kolm aiandussovhoosi.

Tartu puu- ja aedviljatehasele kuulus ka linna esimene hapendatud köögiviljade tootmise rajatis Raatuse tänavas – endise linakaupmehe Muggo laoruumid ööklubi Illusion lähedal. Lisaks muule oli 1950. aastaks lisandunud Raua tänava kapsahapendamise tsehh kümne hiiglasliku betoonbasseiniga, kuhu mahtus korraga 90 tonni kapsast. Need olid ehitatud sõja ajal Saksa armee varustamiseks hapukapsastega.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?